1. Symposium 2017: De juiste maat en de juiste balans

Uit een veelheid van onderwerpen is dit jaar uiteindelijk gekozen voor twee onderwerpen die de toekomst van het beroep raken naast slechts èèn praktisch onderwerp.

De twee onderwerpen die de toekomst van het beroep raken gaan over kwaliteit.  Wat is dat eigenlijk?  Wie neemt wie daarbij de maat? De toezichthouder die oordeelt over  accountantskantoren of accountantskantoren die oordelen over toezichthouders?  Waar ligt de juiste balans tussen materialiteit c.q. professioneel oordeel en checklists?    Zelfs de NBA voorzitter geeft hier toe dat het publiek het vertrouwen in accountantsverklaringen heeft verloren. Is de kwaliteit alleen goed als een toezichthouder alle checklists positief kan afchecken?  Of alleen wanneer de juiste aandacht wordt besteed aan risico’s voor continuïteit en ernstige fraude (Imtech, Buma Stemra)? Geen eenvoudige materie voor de rechters die nu moeten oordelen over procedures van zowel  OOB– als MKB-kantoren jegens  toezichthouders. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat zijn de beste oplossingen?

Als het gebruikelijk praktisch onderwerp komt dit jaar slechts een onderwerp aan de orde: het nieuwe financieringsfenomeen, crowdfunding.  Dit lijkt een blijvertje te worden naast (gestapelde) bankfinanciering, leasing, factoring, venture capital.  Wat kost crowdfunding voor uw cliënt /geldvrager? Wat brengt het op voor uw cliënt /investeerder? Voor MKB kantoren een must in hun kennispakket.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over de toekomst van het accountantsberoep!